Genomskinlig plast är inget nytt. 3D-utskrifter är vanligtvis ogenomskinliga eller bäst-genomskinliga. [Thomas Sanladerer] ville skriva ut något riktigt transparent. Han märkte att ColorFabb hade en artikel om att skriva ut transparenta bitar med sin HT-filament. [Thomas] ville försöka göra samma sak med standard (och billigare) PETG, som är kemiskt lik HT. Lyckades han? Titta på videon nedan och ta reda på det.
Du kan få massor av klart plastfilament, men processen med tryckskikt gör att transparensen blir molnigt, tydligen beroende på de små luckorna mellan skikten. Tanken med HT-filamentet är att överutstråla med en tillräckligt hög temperatur som skikten kan smälta ihop.
[Thomas] ville skapa några tydliga delar och diffusorer för lampor. Diffusorerna skriver ut med vassläge och lamporna som han skapar när de ser bra ut även utan tydliga diffusorer.
Hans första experiment involverade lagerhöjd och extruderingshastigheter. Han försökte bestämma vad som gjorde saker bättre och sämre och ändra sin teknik baserad på det. Det fanns också några efterbehandlingssteg som han försökte.
Om du vill se vad ColorFabb-HT-delarna görs av någon annan än ColorFaBB, kolla ut den andra videon nedan från [3D-tryckprofessor]. De utskrifter han gör ser inte mycket ut förrän han gör någon efterbehandling. Även efter efterbehandlingen kommer det inte att lura någon att tänka på att det är glasklart. De delar som Colorfabb visar på deras blogginlägg om materialet ser dock fantastiskt ut. Mellan den överutstrusion som används för att förhindra luckor och efterbehandlingsstegen varnar [3D-tryckprofessor] att det inte blir lätt att få delar med exakta dimensioner med denna teknik.
Om du har en stor budget kan du försöka skriva ut med det verkliga glaset. Det verkar finnas flera sätt att göra det.